Preišči ta spletni dnevnik

sobota, 26. marec 2011

Relativnostna teorija v praksi

Nisem fizik, daleč od tega, in fizika nikoli ni bila eden od mojih najljubših predmetov. Se spomnim, ko me je profesor Zlatolas enkrat poklical pred tablo za t. i. delno oceno (ko si jih nabral pet, si dobil ta pravo oceno v redovalnico) in mi rekel, naj narišem na tablo, kako se lomi svetloba, če gledamo kovanec v kozarcu vode. Trema + geni humanista in družboslovca so prispevali svoje in narisala sem oko, iz katerega gre puščica proti kozarcu, kjer se potem nekako prelomi proti kovancu. Zanimiva ideja, a popolnoma napačna izpeljava :D Poglejte jo, Jezernikovo, njej gre svetloba kar iz oči, je rekel profesor Zlatolas in mi primazal delni šus v svojo mini redovalnico. In sem se lahko pobrala z dolgim nosom in rdečico na obrazu lepo nazaj v svojo klop. Toliko o fiziki v srednji šoli, ki je, hvalabogu, mimo.

Hotela se reči nekaj drugega ... kako relativno teče čas, ko si v prijetni družbi. In ko gosta rečeta, čas je, da gremo, kar Nina in Toni vedno naredita kar nekako prekmalu, se ti zdi, da sta ravnokar prišla. Nameravali smo odigrati kakšno partijo, dve, tri pokra, a je večer spontano odšel v drugo smer, tako da smo samo čvekali, zobali čudovito roquemole omakico za tortilja čipske, ki jo je spesnil moj možek, in se na koncu posladkali še s skutino torto brez peke, ki sem jo zložila skupaj pred kosilom. Popolno nasprotje obiskov, ki jih je v zadnjih letih zares minimalno število (človek se z leti očitno nauči, da ne vabi domov ljudi, ob katerih čas počasi teče), ko si še na uro ne upaš pogledati, ker te je na smrt strah, da je minilo šele petnajst minut, čeprav se ti zdi, da si z njimi ujet že dneve.

Na stekleni mizici v dnevni sobi stoji vazica z laškimi zvončki (hvala Nina). Pomlad je tudi uradno vstopila v najino stanovanje. Pa čeprav se bojda obetajo še neki mrzli dnevi in podobne neprilike. Nas ne zanima!

3 komentarji:

  1. Aaaah, ni ga čez super družbo. Drugič se vam pridružim (če lahko), da vidim če vam čas še hitreje teče, kot meni :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaaaa, je res kr na speedu čas v kul družbi, čeprav se strinjam glede relativnosti: včasih dobim občutek, da bolj fajn, ko se mamo babe in bolj ko čvekamo in obdelamo vse mogoče teme, vse bolj prestrašeni so moški :)))) Midve začneva ful o projektih in načrtih, fanta pa vse bolj tiho, malce pogledujoč proti tekmi, malce ukvarjajoč se s hrano, ne upata nič komentirat, da ju ne bi zadel cunami najenega navdušenja, hahaha.

    OdgovoriIzbriši