Preišči ta spletni dnevnik

torek, 21. junij 2011

Izpoved obupane "pasje mame"

V prvem tednu, ko sva dobila Zofko, nama je nekdo rekel, da družine, ki si nabavijo psa, ki po pol leta življenja s kosmatincem ne grejo narazen, postanejo močnejše. Trenutno se zdi, da mi kmalu ne bomo več družina (mogoče čisto malo dramatiziram, ampak zares čisto malo). Vaniju popuščajo živci, tudi jaz sem že pošteno utrujena, Cilka in Zofka pa nikakor, da postaneta najboljši prijateljici.

Današnji popoldanski sprehod je bil spet katastrofa. Domov sem prišla še z enimi raztrganimi hlačami in z rahlo naglodano samozavestjo. Najprej sva se spopadali za Savinjo, ko mi je na vsak način hotela odgrizniti del meč, ko pa se je končno nekoliko umirila, da sva lahko začeli približno normalno hoditi, pa sva srečali dva mala staforda (stara pet tednov, pa sta bila skoraj tako velika kot Zofi), in ker se gospodična z njima ni mogla igrati tako dolgo, kot si je zamislila, se je odločila, da mi bo vsej Stanetovi delala sramoto. Renčala je in me hotela gristi, da je bilo vse, kar sem lahko naredila, to, da sem jo držala za celo dolžino svoje roke stran od sebe na zelo kratkem povodcu, da je namesto po vseh štirih skakljala po zadnjih dveh nogah kot kakšen stekli kenguru, za mano po so hodili trije mulci in se na ves glas krohotali. Eden od njih je izjavil, da več kot to pa ni. In sem se morala kar strinjati z njim. Le da se meni ni zdelo niti približno tako zabavno kot njim. Pred lekarno sem jadrno zavila proti tržnici. Ob šestih popoldan je tam kot na pokopališču, nikjer žive duše, kjer sem po moško umirila Zofko, da sem jo prilepila na tla ter jo z roko "ugriznila" za vrat in jo držala tako dolgo, da se je nehala upirati in se je končno vdala. Vsaj do doma sva prišli kulturno. Desno roko imam do komolca prepredeno z risi od njenih krempljev, kup strganih hlač pa se veča in veča. Na trenutke se tudi jaz vprašam, česa točno naj se veselim v zvezi s psom, kot je danes v mešanici obupa in togote izjavil moj dragi (dodal je še: mogoče tega, da bo maturirala??), a ko se mala zverina umiri in te pogleda s temnimi očkami, je že vse pozabljeno.

11 komentarjev:

  1. Tale ''ugriz'' definitivno deluje, je pa res, da je treba biti ful dosleden - je Rajko živ primer tega ...
    Ampak ne se vdat! Mi smo imeli tudi cel kup ''kriz'', še posebej tisto prvo leto, ker je bil res poreden. Ampak potem rata boljše :)
    Npr. Rajko je zdaj že tudi ok, če pride kdo (deloma) neznan na obisk - ga damo na vrt za prvo minuto, da se pomiri, in ko pride not, jih že veselo ovohava in čez čas pusti, da se ga carta :)
    Se splača preživeti te prve tečne mesece - je pa res, da je to hud trening za živce ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Gaja, hvala za bodrilne besede :D Bomo stisnili zobke in vztrajali naprej :D
    Nanook, sprašujem naokoli, koliko mora biti pes star. Najraje bi šla kar takoj (zdaj je stara tri mesece), ampak ne verjamem, da je že lahko tako dolgo skoncentrirana, da bi zdržala celo uro ali še več ... Kakšen predlog?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ahoj: ) Mala šola se začne s septembrom načeloma, nisem ziher katero boste obiskovali, jih je kar nekaj tukaj v okolici celja:
    http://www.kdrp-celje.si/
    http://kinoloskodrustvo-celje.si/
    http://www.kd-pluton.si/
    http://www.lkd-drustvo-celje.si/
    http://www.skd-celeia.si

    Kot si sama napisala, dvomiš da bo biba lahko toliko skoncentrirana, da bo zdržala, ravno v tem je fora hehe. Mladički imajo toliko fizične energije, da se vsi lastniki komaj spopademo z njo. Če pa mora kuža razmišljat je pa druga pesem. Vsi kužki, ki sem jih jaz in kasneje še Magnus vozila v šole, (Tara, nova Tara in Emma in potem še Paskal) so bili fizično napol mrtvi po šoli, ker so celo morali delati nekaj kar zahteva malo več kot pa ugrizni in uniči.
    Verjamem, da ti zmankuje živcev, sej nam je vsem, ampak lažje kot naučiti "ne, ne sme!!!" je naučiti nekaj drugega, kot "tačko" pes te bo dokaj butasto gledal in po kakšnih 10 minutkah začel poskušat ugajat in dobit piškot. Dve stvari, ki psa uničita so igre za razmišljanje in plavanje. Igre z "cuki cuki" igračami so vaje, ki spodbudijo agresijo, teh raje pri tvoji barakudi ne bi hehe. Mi smo utrujali Paskala z novimi okolji in situacijami, prolomili rutino in ga uvajali v vse okoli, zaradi tega je bil zmeden, razigran in blazno utrujen, ker je bil v že znanem okolju divjak, kot fantki so, sva ga peljala kjer ni bil siguren in ni poznal vonjev in so mu možgančki skoz delali na polno. Plus, zaupanje se utrdi in hitreje poslušajo, ko vidijo da so varni z lastnikom. Najlepša stvar glede učenja psov, je to, da bi za hrano naredili VSE! In je prav dober stimulant za barakudice, ki ne poslušajo, nekaj kar drugače ne dobi pogosto, npr. kuhan piščanec :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Maja, Magnus in Pascal, spet se vam moram zahvaliti za bodrilne besede, nasvete in linke!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sorry za esej lol, še nekaj, z mačko ne bosta kolegici, dokler se mala ne umiri. Mačke so lena bitja, ki spijo cele dneve in mladiči utrudijo celo hišo kot vidita haha. Ko se bo mala umirila in spoštovala vse v hiši bo lažje. Nažalost boš morala iz sebe potegniti "diktatorja" (še posebej v šoli) in pokazat kdo je šef, in kar ti rečeš velja.

    Pa še nekaj, sploh naj ti ne bo nerodno! To je kot otrok, ne ve dokler se mu ne razloži in to ni nobena sramota. Tako da glavo gor, po tistem kar sem včeraj videla na tržnici imaš kar dobro vzgojenega psa, vsede se in čaka ko se pogovarjaš, kar je veliko za tako malega kužka, verjami:)

    Igra, igra, ne to papat!, igra, igra, panči panči. lol.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi jaz ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da se bo situacija izboljšala, sploh, če se boš ukvarjala z njim. Vsi smo imeli na začetku takšne probleme, eni manj eni več. Pa tudi oni, ki pravijo, da so bili njihovi psi od nekdaj ful pridni, to seveda ni res. Naš je vlekel, renčal, skakal, vendar sedaj (star je 6 mesecev) je že čisto drugačen. Pasja šola je zelo dobra zadeva, ker se naučimo lastniki kot tudi psi in po eni uri učenja je pes ful utrujen. Mi smo šli z njim v šolo pri treh mesecih, pa je ful odnesel (tudi jaz). Torej kar pogumno naprej, vse se ti povrne...

    OdgovoriIzbriši
  7. Andreja, žal šol v okolici Celja ne poznam, mislim pa da bi morali imeti tudi poleti šolo. Tega je vedno več, včasih vem da je bilo res jeseni in spomladi, vmes pa mrtvilo, kot da takrat nihče ne dobi mladiča. Zdaj pa ni več tako, so tudi poletne šole. Recimo jaz bi, če bi imela doma mladiča, šla v Švrkca (www.svrk.net).
    V šoli pa ne gre toliko za učenje psa kot za učenje lastnika kako psa vzgajati in učiti. Dela se v glavnem doma, večkrat po malem.
    Kliker je super, ga je pa potrebno znati pravilno uporabljati. Tale punca ima kar v redu video prikaze uporabe klikanja: http://www.youtube.com/user/kikopup#g/u Klikeraški puristi bi se verjetno zgražali, ampak za začetnika je čisto okej.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne vem zakaj je zbrisalo moje prejšnje sporočilo... :S
    Bom še 1x na kratko... V pasjo šolo lahko greš s 3mesečnim psom, saj od te starosti že potekajo igralne urice za pse. Problem je samo, ker se tečaji zdaj zaključujejo ampak ne bo škodilo, če pokličeš, poveš v čem je "problem", saj nekateri tečaji lahko potekajo tudi poleti. Sama sem hodila na ŠKD Celeia Celje in bila zelo zadovoljna. Žal ima moja psička probleme s koleni in po treh letih treningov sva mogli zaključiti. :(
    Terierji so zelo vztrajni in trmasti psi, glej, da boš ti še bolj...nikakor ne popuščaj in ne oziraj se na druge ljudi, kaj si mislijo o tvojih "postopkih". Važno je, da psičko postaviš na mesto, ki ji pripada...torej na dno lestvice. Pa srečno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Bibica, Nanook in Laura, hvala za nasvete, vzpodbudo in izkušnje!

    OdgovoriIzbriši
  10. Malenkost. :) Ravnokar opazila, da bodo imeli v ŠKD Celeia poletno šolo. http://www.skd-celeia.si/

    OdgovoriIzbriši