Preišči ta spletni dnevnik

torek, 21. februar 2012

Tiskovna konferenca v Trubarjevi hiši literature pod streho

Tiskovna je za mano. Bilo je sedem predstavnikov sedme sile (tako je rekel urednik Matej) in nekaj obiskovalcev. Vesela sem bila moje Saše, sošolke iz osnovne šole, s katero sva včasih tičali skupaj kar naprej in še malo čez, zdaj pa živi v Ljubljani in se bolj poredko vidiva.

Na STA so že objavili vest, ampak je nisem mogla prebrati, ker nisem naročnik. Dostopno mi je bilo samo TOLE. Sem pa tale blog kot vedno objavila tudi na RTV Slo forumu MMC in čez kakšno urico dobila zanimivo zasebno sporočilo od administratorja. Hkrati s čestitkami za roman mi je prijazno prilepil še celotno novičko od STA, ki jo prilagam spodaj :D :D

****

Pri Kud Lema knjižne novosti tudi na temo ljubezni in erotike
Ljubljana, 21. februarja (STA) - Pri založbi KUD Lema so predstavili štiri knjižne novosti, katerih rdeča nit sta ljubezen in erotika. Med leposlovnimi deli so bogatejši za roman Andreje Jezernik Pojasni mi ljubezen in pesniško zbirko Štefana Titana Igraš se s svojimi ustnicami. Izdali so še antologiji Polnočni blues Howlin'a Wolfa in Zaviračev blues Jimmiea Rodgersa.

Pojasni mi ljubezen je romaneskni prvenec Andreje Jezernik. Pri pisanju ji je velik izziv predstavljalo držanje rdeče niti vse do konca zgodbe in spopadanje z dolžino besedila. Prva različica je bila trikrat daljša od sedanje, je pojasnila. V romanu, katerega zgodbe ni želela razkriti, je prikazala ljubezenski trikotnik iz perspektive vseh treh udeležencev. Spremno besedo k romanu, ki, kot je poudarila avtorica, ni terapevtski, je zapisal Vlado Pančur.


Igraš se s svojimi ustnicami je tretja pesniška zbirka Štefana Titana, ki je sicer bolj znan kot bioenergetik. Če je bil za prejšnji dve zbirki bolj značilen tradicionalističen pesniški pristop, pa je avtorjev način tokrat precej bolj sodoben. Zbirka po mnenju avtorja spremne besede Roberta Titana Felixa kaže na Titanov začetek resnega ukvarjanja s poezijo. Tematsko se je avtor omejil na ljubezensko-erotično poezijo, ki je sprva obarvana s strastmi, pozneje pa so ji dodani predvsem temnejši toni.

Črno zbirko so pri založbi tokrat obogatili z dvema antologijama belega in temnopoltega bluesa: z izbranimi pesmimi Jimmiea Rodgersa Zaviračev blues in z naborom pesmi Polnočni blues Howlin'a Wolfa. Deli je prevedel Matej Krajnc, ki je k Polnočnemu bluesu zapisal tudi spremno besedo. K Rodgersovim pesmim je spremno študijo prispeval Jane Weber.

Rodgersove pesmi so preigravali številni glasbeniki, velik vpliv je imel na country glasbo, blues in nasploh vso glasbo 20. stoletja, je povedal Weber, ki Rodgersa označuje za "nekakšnega malega Elvisa Presleya". Za njegovo poezijo in petje so značilni otožni jodli, ki zajemajo tudi pretežni del pričujočega izbora prevedenih del. Ta se da tudi uglasbiti, kar je na predstavitvi knjig s kitaro in petjem dokazal Krajnc.

Prav tako velik stilist kot Rodgers je bil po Webrovih besedah tudi Howlin' Wolf. Njegov slog je, tako Krajnc, odločilno vplival na skupino Rolling Stones pa tudi vse britanske skupine v 60. letih minulega stoletja.


****

Jutri zjutraj nesem škatlo knjig na avtobusno postajo in jih pošljem v Piran mojemu očetu, ki je pravi promotor. Hvala ti, ata!

Sva pa z Ninčo, ki me je danes kot moj "dvorni fotograf" spremljala na tiskovko, naredili tudi osnutek vabila za marčevsko predstavitev v Metropolu. Moj Vančko pridno zbira glasbo za žur, jaz pa mozgam, kako čim bolj zabavno in zanimivo predstaviti vsebino.

Banda po zločinu, smo šli na en drink

Primož Trubar v Trubarjevi hiši literature

Debata v Cuty Sarku

Poslušava

...

Tiskovka, jaz spet med samimi deci, ker je urednica Lenka pobegnila takoj po uvodu

Lenka v begu

Trubarjeva hiša literature je kul plac

Še ena iz druge perspektive

Pa še ena

Jane Weber v elementu

Robert Titan Felix drži švinglc pojočemu Mateju

Pa še ena profilna, zraven mene moja sošolka iz OŠ Saša

4 komentarji:

  1. Še enkrat čestitke, upam da dobim vabilo za Metropol.Moj novi naslov je Tatjana D., Zadobrova 33c,3211 Škofja vas.
    Lp Tatjana

    OdgovoriIzbriši
  2. Iskreno čestitam za prvenec!!!
    Drago Medved

    OdgovoriIzbriši