Preišči ta spletni dnevnik

sobota, 7. april 2012

Velikonočno vzdušje pri Jezernik Perićevih

Pred nekaj dnevi me je zgrabila čudna želja, da bi letos poskusila sama speči potico. In sem se je res lotila. Testo je zamesil kar moj prijatelj aparat za peko kruha, medtem ko sem se z Majo in Sophie potikala za Savinjo.

In pridem domov, rahlo vznemirjena, testo je medtem zraslo čisto do šipce na vrhu pokrova aparata, odprem zadevo, in ko skušam testo rešiti iz mašine, ugotovim, da je preveč lepljivo. Nastopi rahla panika, podobna tisti iz otroških dni, ko me je lepljivo testo, ki ni hotelo spustiti mojih prstov, prav tako znalo spraviti skoraj v jok. Že sem tik na tem, da vse skupaj zabrišem stran, imam še ravno petnajst minut, preden mi zaprejo pekarno, ko se vendarle odločim poklicati eksperta ... babico Slavo.

Stvar je preprosta, dodaj malo moke, očitno si jo dala premalo, še rahlo pregneti, da se neha prijemati, nato pa daj še enkrat vzhajati. Spet sem mirna, medtem ko testo vzhaja, pripravim filo in dam kuhati škatlo jajc. Ker sem zaradi silne treme ob misli na to, da bom prvič sama pekla potico, pozabila kupiti barve za jajca, olupim nekaj čebul in fliknem olupke v vodo. Sophie počiva kot klada, Vančko brodi po računalniku in vmes gleda nogomet.

Sophie tudi tukaj leži kot klada, le da sem v ozadju jaz in ne Vančko!


Že včeraj sem razmišljala, da na kuhinjski mizi nekaj manjka, zato sem skočila v bližnjo cvetličarno po eno ciklamo. Ko tole pišem, se potica peče. Prezgodaj je še torej reči, ali je uspela ali ne. Jajca so kuhana, Sophie je prišla v kontrolo.

Velikonočni pogrinjek. Jabolka se bodo družila z naribanim hrenom. To me še čaka.

Ugani, kdo je vsiljivec na sliki :D

Moja prva potica, prosim spreglejte, kako svinjska je šipa od pečice :S

Sophie v kontroli
In še update ... med pisanjem bloga je zazvonil odštevalnik na mojem telefonu. Potica je kao pečena. Res je malce nenavadne oblike, prav firbec me matra, kakšna bo, ko jo bom prerezala, ampak pri nas smo pač rahlo nekonvencionalni in imamo stvari radi malce drugače :D :D

Vančkotovo umetniško tihožitje z delčkom ciklame v kadru.

Gospa potica
Update številka 2: Odrezala krajec s potice, ga "štaubcukrala" in servirala Vančkotu. Komentar: to je najboljša potica, kar sem jih kdaj jedel. Tole pišem, medtem ko sijem od ponosa :D In kar je še najlepše, potica prerezana zgleda točno tako zavita, kot je treba.

3 komentarji:

  1. Buhtl :D
    Vidim, da sta pogruntala, da ima Vanijev telefon fotoaparat :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. pridna!:)..P.S. zato imam jaz taščo, ki nas res za moje pojme preveč zalaga z takšnimi zadevami ;D...bi bil greh, da bi še jaz pekla in potem zavrgla takšne dobrote :)

    malce pozno, pa naj velja za nazaj ;)Lepe praznike celi familiji! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Metka, moja tašča je letos šla na lepše za praznike, mama ne peče, tako da mi ni preostalo drugega, kot da se lotim sama :D :D Lep pozdravček celi vaši familiji!

      Izbriši