Preišči ta spletni dnevnik

petek, 24. februar 2012

Ko slišiš svoj lasten glas od zunaj ...

Tole so napisali v napovedniku za radijski program Ars (Radio Slovenija 3):

IZŠLO JE OB 17.00
Andreja Perić Jezernik: Minimalizem in sodobna slovenska kratka proza
NA 3. PROGRAMU
Doktorica Andreja Perić Jezernik je predstavnica najmlajše generacije slovenskih literarnih zgodovinarjev. Njena prva znanstvena monografija Minimalizem in sodobna slovenska kratka proza je pred kratkim izšla v zbirki Studia litteraria  pri Založbi  ZRC, v njej pa avtorica osvetli pojem minimalizma v sodobni umetnosti, nato v književnosti, predvsem ameriški, že zlasti pri minimalističnem avtorju par excellence Raymondu Carverju, v sklepnem delu monografije pa se zgoščeno posveti še domačim avtorjem minimalistične proze. Več o minimalizmu v sodobni slovenski kratki prozi in še čem nam bo povedala avtorica v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo.

Včeraj je bila oddaja na sporedu, in čeprav sem bila odločena, da je ne bom poslušala, je moj možek tako močno vztrajal, da jo bo poslušal ravno v kuhinji, kjer sva z Manco čvekali in spravljali noter, ker se čisto predolgo nisva videli, da sem hočeš nočeš slišala nekaj drobcev. Kakor je zadnjič rekel Marko Golja, urednik, ki se je pogovarjal z mano, je slišati svoj glas na radiu "unheimlich", domače in hkrati grozljivo, kakor bi rekel Freud, in moram priznati, da se bolje skoraj ne bi dalo opisati občutka. Seveda slišiš tudi vse tiste "hmme" in "v bistvu", pa svoj neknjižni naglas, pa izraze, ob katerih bi kakšen drug doktor znanosti zardeval, ker so preveč domači, a tako pač je. Očitno bi morala večkrat nastopiti pred mikrofonom, ali pa vaditi doma pred ogledalom, ali pa prenehati biti tako prekleto samokritična. :D

Matej pravi, da je v Literaturi, Književnih listih in Bukli že bilo opaziti nekaj odmevov glede knjige. Moram iti preverit, kako in kaj. Me zanima, bi lagala, če bi rekla, da me ne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar